29 Mart 2012 Perşembe


   PAPATYA KURABİYE
Malzemeler
1 paket margarin
1 su parmağından biraz eksik pudra şekeri
3,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kakao
Yapılışı
1)Margarini eritelim. Eriyince hemen ocaktan almayıp biraz daha kaynatalım. Sonra üzeri kaymak tutana kadar soğutalım. Pudra şekeri ekleyelim. Unu ilave ettikten sonra iyice yoğuralım.
2)Hamurun 3 de1ine kakao ekleyerek tekrar yoğuralım. Beyaz ve kakaolu hamurdan bilye büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayalım. Kurabiyenin ortasına beyaz ya da kakaolu hamurdan bir parça koyup, etrafına diğer renkte ki hamurdan parçaları koyarak yapıştıralım.
3)Fırın tepsisini yağlayalım. Papatya şekli verilen kurabiyeleri tepsiye yerleştirelim. Önceden iyice ısıtılmış fırında 20_25 dakika pişirelim.



 KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI

                                             


Malzemeler
4 adet orta boy patlıcan
1 adet kuru soğan
1 adet domates(kabukları soyulmuş)
2 adet sivri biber
1 çorba kaşığı nane
Yarım demet maydanoz
3 diş sarımsak(dövülmüş)
1adet limon suyu
Karabiber, tuz
Zeytinyağı
Yapılışı
1)Patlıcanları birkaç yerinden delip 50 dakika fırında veya ateşte közleyerek pişirelim. Kabuklarını soyduktan sonra incecik doğrayalım.
2)Soğanları ince bir şekilde halka halka doğrayalım. Domates ve sivri biberleri de  küçük küçük doğrayalım. Maydanozu incecik kıyalım ve nane ile birlikte patlıcanlara karıştıralım.
3)Son olarak yağ, sarımsak, limon suyu, karabiber ve tuzu birbirine karıştırarak sosunu hazırlayalım. Salataya sosu ilave ederek iyice harmanlayalım. Süsleyerek servis yapalım.


 KÂĞIT KEBABI


Malzemeler
450 gr kuşbaşı et
1 adet soğan
1 adet havuç
2 adet domates
2 adet patates
1 adet kereviz
1 adet kabak
1/2 su bardağı bezelye
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı dereotu, maydanoz
Kekik, karabiber, tuz
Yağlı kâğıt
Sirke(dilerseniz)
Sıvıyağ
Yapılışı
1)Tereyağını ve etleri tencereye koyup 10 dakika hafifçe kavuralım. Sebzeleri soyup doğrayalım. Soğanı, havucu, ½ bardak dereotunu ve maydanozu, karabiberi ve tuzu ilave ederek biraz daha kavuralım. Domatesleri ekleyelim. Kerevizi ve sıcak suyunu da ilave ettikten sonra etler yumuşayıncaya kadar orta hararette pişirelim.
2)Diğer tarafta sırasıyla patatesleri ve kabağı hafifçe kızartalım. Delikli kepçe ile çıkartarak bezelyeyi, kalan dereotu ve maydanozu, kekiği de katarak iyice karıştıralım.
3)Yağlı kâğıdı 2’ye katlayıp 25 cm‘lik 4 adet kare elde edelim. Et_havuç karışımını 4 eşit porsiyona bölerek yağlı kâğıdın ortasına yerleştirelim. Kızarttığımız sebzeleri de 4 porsiyona bölerek etlerin üstüne dökelim. Tencerede ki sosun karışımından da 1_2 kaşık ekleyelim. Yağlı kâğıdın uçlarını üst üste getirerek paket yapalım.
4)Fırın tepsisini hafifçe ıslatalım. Paketlerin uçları alta gelecek şekilde yerleştirelim. Paketlerin üstünü de yağladıktan sonra(yanmaması için) önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirelim. 

TOST EKMEĞİNDE TAVUK SALATASI

                                  

Malzemeler
1 paket tost ekmeği
1 adet tavukgöğsü(haşlanmış)
1 su bardağı süt
1 su bardağı süzme yoğurt
2 çorba kaşığı mayonez
2 diş sarımsak(rendelenmiş)
Tuz
Süslemek için:
2 adet yumurta(haşlanmış)
2 adet havuç(rendelenmiş)
1/2 limon suyu
Dereotu, maydanoz
Karabiber, kırmızıbiber
Yapılışı
1)Haşlanmış tavukgöğsünü sarımsaklarla beraber robottan geçirelim. Yoğurdu, mayonezi ve tuzu karıştırarak tavuklu karışıma ekleyelim.
2)Tost ekmeklerini tepsiye yan yana dizelim. Üzerlerini sütle ıslatalım. Tavuklu karışımdan sürdükten sonra streç filmle kaplayarak bir gece dolapta bekletelim.
3)Haşlanmış yumurtaların sarısını ve beyazını ayırarak rendeleyelim.Sarısına karabiber ekleyelim. Dereotunu ve maydanozu incecik doğrayalım. Havuçlara limon suyu ekleyerek karıştıralım. Tost ekmeklerinin üstünü süsleyerek servis yapalım.


HASAN PAŞA KÖFTESİ


  HASAN PAŞA KÖFTESİ

                                                            

Malzemeler
400 gr kıyma
3 adet patates(haşlanmış)
1/3 su bardağı süt
3 dilim bayat ekmek içi
1 adet soğan
3 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı un
½ su bardağı kaşar peyniri rendesi
1 çorba kaşığı tereyağı
Sıvıyağ
Karabiber, kimyon, tuz
Yapılışı
1)Ekmeği ıslatıp suyunu sıktıktan sonra ufalayalım. Soğanı rendeleyelim. Ekmek içi, soğan, karabiber, kimyon ve tuzu kıymayla birlikte yoğuralım. Eşit parçalara ayırarak köfteler yapalım. Hazırladığımız köfteleri hafifçe kızartalım.
2)Patatesleri iyice ezelim ve tereyağında bir iki çevirelim. Süt, karabiber ve tuzunu da ekleyerek patates püresini pişirelim.
3)Diğer tarafta 1 çorba kaşığı yağa salça ve un ilave ederek kavuralım. Biraz su katıp 2 dakika pişirelim.
4)Kabuklarını soyduğumuz domatesleri zar büyüklüğünde doğrayarak fırın tepsisinin altına döşeyelim. Üstüne köfteleri yerleştirelim. Köftelerin üstüne de patates püresini sıkalım. Ve en üstede kaşar rendesini koyalım. Salçalı suyu da köftelerin arasından tepsiye döktükten sonra önceden 200 derecede ısıtılmış olan fırına verelim. Peynirler eriyene dek pişirelim.Sıcak olarak servis yapalım.

2 Mart 2012 Cuma

 HÜNKÂRBEĞENDİ




   5 kişilik

Malzemeler

Üstü için:
450 gr kuşbaşı et
1 adet büyük soğan
2 diş sarımsak
3 adet domates
2 adet sivribiber
1 çorba kaşığı biber salçası
Kimyon, kırmızı pul biber, karabiber, tuz
Zeytinyağı

Beğendi için:
6 adet uzun patlıcan(közlenmiş ve kabukları soyulmuş)
4–5 çorba kaşığı un
2 su bardağı süt
3–4 diş sarımsak(dövülmüş)
Karabiber, tuz
Tereyağı
Maydanoz

Yapılışı
1)Soğanı(yarım ay şeklinde doğranmış), sarımsağı et ile birlikte kavuralım. Kendi halinde pişmeye bırakalım(gerekirse biraz sıcak su ekleyelim). Suyu çekilince soyulmuş ve doğranmış domatesleri, biberleri ekleyelim. Baharatlarını ve tuzunu da ekleyip birkaç dakika daha pişirelim.
2)Patlıcanları çok ince bir şekilde kıyalım. Unu yağda kavuralım. Soğutup 1 su bardağı sütle açalım(topaksız olmasına dikkat edelim). Patlıcanları ve sarımsakları içine katalım.
Geri kalan sütü de ekleyelim. Karabiber ve tuzunu katıp bir süre karıştırarak pişirdikten sonra altını kapatalım. Beğendi alta etler üste gelecek şekilde servis tabağına alalım. Maydanozla süsleyerek servis yapalım.
   Öneri: Beğendi sine taze kaşar rendesi de katabilirsiniz.